Aprilia rilis RSV4 RR dan RSV4 RF bertenaga 202 HP

Hola masbro & sista,

Masih berita dari jagad moge dunia, kali ini giliran Aprilia yang merilis superbike terbaru mereka.

2015 RSV4 RR (1)

2015 RSV4 RR (1)

Seperti kita ketahui, tahun ini Aprilia berhasil menjadi juara dunia World Superbike 2014 melalui pebalapnya, Sylvain Guintoli, sekaligus mengunci gelara juara dunia konstruktor. Kesuksesan tahun ini dan rencana terjun di MotoGP tahun depan, membuat Aprilia merasa perlu menyegarkan varian superbike andalan mereka. Tentu selain menguatkan image juara dunia, juga tidak ingin ketinggalan dengan pabrikan lain yang telah merilis varian superbike mereka yang rata-rata bertenaga 200 HP lebih! Aprilia telah mengumumkan bahwa RSV4 RR baru ini akan menghasilkan tenaga 202 HP on crank! Sangat bersaing dengan BMW S1000RR, Yamaha New YZF-R1, dan Kawasaki H2. Sedangkan untuk varian limited editionnya yaitu RSV4 RF yang hanya akan diproduksi 500 unit saja, akan dibenamkan full-race package. Yang tentunya akan membuat motor ini semakin bengis.

Berikut spesifikasi RSV4 RR yang dirilis Aprilia.

Engine type Aprilia longitudinal 65° V4 cylinder, 4-stroke, liquid cooled engine with dual overhead cam (DOHC) and four valves per cylinder
Fuel Unleaded Petrol
Bore and stroke 78 x 52.3 mm
Total engine capacity 999.6 cc
Compression ratio 13.6:1
Maximum power at crankshaft 202 HP (148 kW) at 13,000 rpm
Maximum torque at crankshaft 115 Nm at 10.500 rpm
Fuel system Airbox with front dynamic air intakes. Variable-height intake ducts controlled by engine control unit; 4 Marelli 48 mm throttle bodies with 8 injectors and latest-generation Ride-by-Wire technology.Choice of three different engine maps selectable by the rider with bike in motion: T (Track), S (Sport), R (Race)
Ignition Magneti Marelli digital electronic ignition system integrated in engine control system, with one spark plug per cylinder and “stick-coil”-type coils
Starting Electrical
Exhaust 4 into 2 into 1 layout, two oxygen sensors, lateral single silencer with ECU-controlled bypass valve and integrated trivalent catalytic converter
Alternator Flywheel mounted 450 W alternator with rare earth magnets
Lubrication Wet sump lubrication system with oil radiator and two oil pumps (lubrication and cooling)
Gearbox 6-speed cassette type gearbox1st: 39/15 (2.600)2nd: 33/16 (2.063)3rd: 34/20 (1.700)4th: 31/21 (1.476) 5th: 31/23 (1.348) 6th: 34/27 (1.259) Gear lever with Aprilia Quick Shift electronic system (aQS)
Clutch Multi-disc oil-bath, with mechanical slipper system
Primary drive Straight cut gears and integrated flexible coupling, drive ratio: 73/44 (1.659)
Secondary drive Chain: Drive ratio: 41/16 (2.5625)
Traction management aPRC System (Aprilia Performance Ride Control), which includes Traction Control (aTC), Wheelie Control (aWC), Launch Control (aLC), all of which can be configured and deactivated independently.
Frame Aluminum dual beam chassis with pressed and cast sheet elements. Envisaged adjustments:

  • headstock position and rake
  • engine height
  • swingarm pin height

Non-adjustable Sachs steering damper [Adjustable Öhlins steering damper]

Front suspension Sachs Fork with 43 mmÆ stanchions; [Öhlins Racing Fork with TIN surface treatment]. Low profile forged aluminum radial calliper mounting bracket. Adjustable spring preload and hydraulic compression and rebound damping. Wheel travel: 120 mm
Rear suspension Double braced aluminum swingarm; mixed low thickness and sheet casting technology.Sachs monoshock adjustable in: hydraulic in rebound and compression, spring preload, wheelbase length [Öhlins Racing monoshock with piggy-back, fully adjustable in: spring preload, wheelbase length, hydraulic in compression and rebound]. APS progressive linkages. Wheel travel 130 mm
Brakes Front: Dual 320-mm diameter floating stainless steel disc with lightweight stainless steel rotor and aluminum flange with 6 pins. Brembo M430 monobloc radial callipers with 4 Æ30 mm opposing pistons. Sintered pads. Radial pump and metal braided brake hose
Rear: 220 mm diameter disc; Brembo caliper with two Æ 32 mm separate pistons. Sintered pads. Pump with integrated tank and metal braided hose Bosch 9MP ABS, adjustable to 3 maps equipped with RLM (Rear wheel Lift-up Mitigation) – can be disabled.  
Wheel rims Aprilia aluminum alloy rims with 3 split spokes, [forged aluminum alloy, completely machined, 5 split spokes].Front: 3.5”X17”Rear: 6”X17”
Tires Radial tubeless.Front: 120/70 ZR 17Rear: 200/55 ZR 17 (alternative: 190/50 ZR 17; 190/55 ZR 17)
Dry weight

180 kg* (397 lbs)

Fuel tank 18.5 liters (4.88 gallons) including 4-liter (1 gallon) reserve
2015 RSV4 RR (2)

2015 RSV4 RR (2)

2015 RSV4 RR (3)

2015 RSV4 RR (3)

2015 RSV4 RF (1)

2015 RSV4 RF (1)

2015 RSV4 RF (2)

2015 RSV4 RF (2)

Semoga bermanfaat.

Iklan

4 thoughts on “Aprilia rilis RSV4 RR dan RSV4 RF bertenaga 202 HP

  1. aprilia emang berhasil ningkatin powernya, ga heran sih kan mesinnya konvigurasi V yg identik dg power, akan tetapi power sebesar 202 HP itu dicapai dg ningkatin rasio kompresi 13.6 : 1 (gila, setara bebek2 buat road race/drag bike tuh), sementara yamaha ningkatin ke 200 HP dg rasio kompresi 13 : 1 dan trhrottle body tetap sama dg R1 sebelumnya, 45 mm. brati yamaha juga telah berhasil mengurangi rugi2 gesek di dalam mesin yg bikin power ikut naik juga.

    Suka

    • Betul masbro, mesin V4 Aprilia memang punya potensi bagus, namun mesin inline 4 Yamaha yang udah menggunakan beberapa part titanium kayak con rod dan valve nampaknya membuat powernya terkerek signifikan, mantap kedua motor ini 😀

      Suka

  2. mesin R1 yg pake titanium hanya klep in aja, klep out tetep dari baja bro.
    sementara fracture split connecting rods yg diadopsi R1 baru itu ane belum paham maknanya, fracture kan patah artinya, split artinya retak, pembagian. entah maksudnya gimana!

    Suka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s